You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...

  • 2023-01-23

Uczyć można się w wielu miejscach. Dziś uczniowie klasy 2a uczestniczyli w zajęciach mikrobiologicznych na terenie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Koninie.

W trakcie wykładu na temat: "Badanie mikrobiologiczne żywności", który wygłosiła pani Danuta Czajkowska- Szubert, uczniowie poszerzyli wiedzę z biologii z zakresu zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywność, poznali różne bakterie oraz sposoby ich wykrywania w pokarmach oraz spożywanych napojach. Uczniowie zwiedzali również laboratorium mikrobiologiczne, w którym prowadzone są badania wody i żywności pod względem mikrobiologicznym oraz chemicznym. Dziś już wiemy, które bakterie odpowiedzialne są za dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jakie skutki niesie zakażenie Listerią, jak hoduje się bakterie na różnych pożywkach i jak interpretuje się wyniki.

Dziękujemy PSSE w Koninie za możliwość uczestniczenia w innej lekcji biologii.